maanantai 1. kesäkuuta 2009

Kasvissyöjänä koulussa

Vihreän Langan (22.5.) Ota kantaa -palstalla kysyttiin "pitäisikö kouluissa ja työpaikoilla viettää kasviruokapäivää?". Suurin osa vastaajista (ainakin julkaistuista) pitivät ideaa hyvänä ja osa yltyi kehumaan sitä jopa terveelliseksikin. Mutta jottei palsta menisi pelkäksi vihreiden arvojen kritiikittömäksi suitsuttamiseksi, tuli mukana olla tietenkin yksi vastakkainenkin mielipide. Tällä kertaa sen tarjoili Leila Honkanen-Turunen Lahdesta:

"En kannata pakollista kasvisruokapäivää mihinkään paikkaan, vaan suomalaisella on oltava vapaus valita itse, syökö hän pelkkiä kasviksia vai sekaravintoa. Voiko ajatella kouluun sellaista mahdollisuutta, että kasvisruokaa haluavat oppilaat hankkivat raaka-aineet itse tukusta - kunta voi ehkä hieman subventoida - ja oppilaat valmistavat ruoan itse itselleen ja oppilastovereilleen. Se olisi parhaimmillaan kouluihin kaivattua yhteisöllistä toimintaa."

Ilmeisesti Leila ei ole tullut huomioineeksi sitä seikkaa, että liharuokaan kuuluu myös kasvikset, kuten peruna. Liharuoka ei siis nimestään huolimatta ole pelkkää lihaa, vaan oikeastaan rakentuu kasvisten varaan. Näin ollen kaikki ruoat ovat enemmän tai vähemmän kasvisruokia ja liha on vain ekstraa. Ruokaa pitäisikin tehdä pienimmän pahan periaatteen mukaisesti ja lihaa voisi syödä sitten vaikka kotona.

En myöskään käsitä sitä, miten kasvissyöjien ja lihansyöjien erottelu, kasvissyöjien pakottaminen maksamaan kasviksistaan samalla kun lihansyöjät saavat ruokansa ilmaiseksi ja heidän pakottaminen valmistamaan ruokansa itse voisi mahdollisesti lisätä yhteisöllisyyden tunnetta kouluyhteisössä. Jos kaikki söisivät samaa ruokaa eli kasviksia, mitään ruokaan liittyviä erotteluja ei muodostuisi, ainakaan koulussa.

"
Taitaa olla niin, että kunnat joutuvat rahapulan vuoksi karsimaan erityisruokavalioita ja tuoreet kasvikset tuppaavat olemaan Suomessa aika kalliita, varsinkin talvisin. Ravinto-opillisestihan vain tuoreiden kasvisten ravintoarvo on paras. Pakasteissa ja purkkikasviksissa se on aika köyhä."

Kasvikset on Suomessa halpoja ympäri vuoden jos "kasviksilla" tarkoitetaan jotain muutakin kuin tomaattia ja kurkkua. Jo keskinkertainen kokki pystyy loihtimaan vaikkapa lantusta, perunasta ja porkkanasta herkullista ruokaa, kiitos mausteiden. Ja varsinkin näin kesäaikaan kasvisruokavalio voittaa liharuokavalion 6-0 hintansa puolesta. Kunnat voisivat siis jopa säästää rahaa siirtymällä kasvisruokavalioon!

Entäs sitten ravintoarvot? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Fineli -tietokantaa tutkimalla Leilakin voisi oppia, että kasvisten ravintoarvot ovat itseasiassa paremmat kuin lihan, jopa säilötyissäkin. Ja toisekseen, ruoan ravintoarvon ei tarvitse olla "paras", vaan riittävä.

"Sitäpaitsi varsinkin viimeksimainitut ovat yleensä tuontitavaraa, joten niissä on otettava huomioon myös kuljetusten aiheuttama hiilijalanjälki."


Huomioon voisi ottaa myös sen, että lihalla (varsinkin naudalla) sattuu olemaan elintarvikkeista suurimpia, ellei suurin, hiilijalanjälki. Esimerkiksi Helsingin Sanomat uutisoi asiasta suosittelee siirtymään kasvisruokavalioon, kuten teke myös Ekonisti.fi.

PS. Sunnuntain sosiologiapostaus jäi kirjoittamatta, mutta ensi sunnuntaina on luvassa joko arkijärkeä tai habitusta. Tai molempia.

Ei kommentteja: