keskiviikko 24. helmikuuta 2010

Kasvisruokapäivä

Facebookissa on jo jonkun aikaa kiertänyt linkki Helsingin kaupunginvaltuustossa kuvattuun videoon, jossa esitellään kasvisruokapäivästä käydyn keskustelun parhaat/pahimmat kommentit. Videon innoittamana kävin lukemassa myös Helsingin Sanomien mielipidepalstaa, jossa asiaa on myös puitu varsin runsaasti.

Pakollisen kasvisruokapäivän vastustajien kommentit on karkeasti jaettavissa kolmeen kategoriaan. Ensinnäkin kritiikki kohdistuu itse kasvisruokaan, sen makuun ja ravintosisältöön ja niiden kautta lasten terveyteen. Kasvisruoan ei kertakaikkiaan uskota voivan maistua hyvälle, joka ajaa lapset joko syömään hampurilaisia tai olemaan kokonaan syömättä. Lisäksi kasvisruoan ei uskota pystyvän täyttävän lasten vatsaa, koska sen ravintosisällön katsotaan olevan niin mitätön. Argumentit vaikuttavat perustuvan joko huonoihin kokemuksiin tai silkkaan tietämättömyyteen ruoasta sekä sen tekemisestä ja keskiverto verkkokeskustelija tuntuukin tietävän yhtä paljon kasvisruoasta kuin minä tiedän ajan kaareutumisesta.

Toiseksi kasvisruoan "pakkosyöttämisen" nähdään vähentävän lasten valinnanvapautta. Tämä on sellainen argumentti, joka vaatisi paljon syvällisempää tutustumista valinnanvapauteen, sosiaaliseen konstruktionismiin ja moneen muuhun, johon ainakaan minun resurssini eivät tällä haavaa riitä. Kolmas kategoria on sekalaiset kommentit, jotka osuvat asian viereen tai vielä kauemmas. Seuraavassa esimerkkejä kaikista edellämainituista kategorioista ja pikkunokkelia vasta-argumentteja niihin.

K: Eikös sitä pitäisi sitten olla liharuokapäivä, jolloin ei tarjoilla kasvisvaihtoehtoa? -Sokea oikeus

V: Ei. Ensinnäkin puhdasta "liharuokaa" ei käytännössä ole, vaan kaiken ruoan perustana on kasvikset eri muodoissaan. Toiseksi, lihansyönnistä kieltäytymisen takana on muutakin kuin ruoan maku tai ravintosisältö, johon lihansyönnin puolustajat mieluusti vetoavat. Taustalla on usein ekologiset tai eettiset arvot, joiden perusteella liha koetaan "pahaksi" eikä sitä näin ollen haluta syödä. Vastaavanlaista suhtautumista kasviksiin en sen sijaan ole nähnyt. Toki jos jollakin on eettiset, uskonnolliset tai muut perustelut päivän pakolliselle lihansyönnille juuri koulussa, se hänelle sallittakoon.

K: Mikä oikeus joillakin poliitikoilla on päättää lasteni ruokailusta omien ideologisten päähänpinttymiensä mukaan? -espoolainen

V: Kyseessä lienee sama oikeus kuin esimerkiksi lapsiesi koulujen lakkauttamisesta, sijaisten palkkaamatta jättämisestä tai kouluterveydenhuollon laiminlyömisestä. Näitä oikeuksia jaetaan neljän vuoden välein "kunnan" järjestämissä "kuntavaaleissa", joissa toteutetaan "kuntademokratiaa".

K: Perustelut olivat siis puhtaasti ideologiset. -Koulumies

V: Kasvisruoan perusteleminen ilmastonmuutoksella ja eläinoikeuksilla on yhtä ideologista kuin sekaravinnon puolustaminen valinnanvapaudella. Tässä kieltäydytään näkemästä oman kannan ideologisuutta, mutta nähdään kuitenkin sen vaikuttavan toisen osapuolen argumentoinnin laatuun. Ideologian lisäksi kasvisruoan puolustaminen perustuu konkreettisiin todisteisiin ilmastonmuutoksesta, jolla on todettu olevan tekemistä myös lihateollisuuden kanssa. Lihansyönnin puolustaminen taas perustuu ainakin omalta kannaltani melko haperoihin perusteisiin, kuten edellä mainitut maku, ravintosisältö ja vaikeasti rajattava/hahmottuva valinnanvapaus.

K: Onneksi nämä ihmiset istuvat valtuustossa eivätkä sabotoi jonkun oikean työpaikan työpäiviä pitkillä ja tunteikkailla keskusteluilla kasvisruokapäivästä. Siis ihan oikeasti valtuustossamme istuu ihmisiä, jotka katsovat aiheelliseksi miettiä tällaisia asioita. -tkoo

V: Valtuustossa istuu myös ihmisiä, jotka miettivät toriparkkia, julkisten palvelujen supistamista tai niiden ulkoistamista. Ihan oikeasti.

K: Kasvikset menee alkupalana, mutta varsinaisena ravintona ne ovat kiistatta epäterveellinen vaihtoehto. -pelleilyä

V: Öö.. just.

Ei kommentteja: